TOTES LES ENTRADES

VIURE AL NÚVOL II. Incompetech. Musica lliure, paper pautat i calendaris personalitzats

     Necessiteu música lliure, imprimir un calendari personalitzat o paper pautat amb multitud de dissenys? No se que te que veure la musica amb el paper pautat, però Incompetech és així. . Us generarà PDF que podeu imprimir amb diferents formats. Lliure i “on line”, sense cap programari

No calen gaires explicacions ja que el funcionament és força fàcil i intuitiu.

VIURE AL NÚVOL – QUE ÉS EL NÚVOL (1)

     Avui iniciarem una sèrie de posts que he decidit titular “Viure al núvol” i que no tenen altra finalitat que fer-vos la vida una mica més fàcil. Doncs si, al núvol, la vida d’un educador social a l’administració és una mica més senzilla. Gràcies al núvol un pot ser més eficient i, fins i tot, més creatiu. S’hi viu molt bé als núvols! Molts de cops tenim que fer un cartell, un tríptic, una presentació, una revista, compartir documents, un formulari, trobar imatges lliures, editar les fotografies de la última sortida, dissenyar una activitat d’aprenentatge, editar una “peli”, innovar una mica… res, coses d’aquelles que solem fer els educadors. A casa, pot ser ho faríem en un “plis” amb el programari lliure que no te l’acabes, però a la feina! El teu ordinador està pensat per administratius: office, correu i navegador. I això si tens sort! Bé, sempre els podem demanar als “informàtics” que ens instal·lin el que necessitem. Segur que us passa el mateix que a mi: mai us posen cap problema, venen ràpidament, motivats i de bon humor, tot són facilitats! tot es resol en un tres i no res”. Oi que l’he encertada! Bé si us passa com a mi, no necessitareu per a res aquests posts, però si no… Benvinguts al núvol!: gratis, lliure i sense instal·lar res.

I QUÈ ES EL NÚVOL?

     El núvol a internet, o, per a qui li agradin els idiomes, el Cloud Computing, és un model emergent d’ús de la xarxa i dels equips informàtics. El Sr. Núvol no és una altra cosa que un conjunt enorme de servidors externs que determinats proveïdors ens deixen utilitzar, sota determinades condicions, per emmagatzemar arxius nostres o utilitzar programes “on line” que estan instal·lats en ells. El núvol és com un súper disc dur que és fora del nostre ordinador i al que accedim a través d’un compte -nom d’usuari i contrasenya-. Hi pots guardar les teves coses i fer ús de programes que no són al teu equip. Un cop entès el concepte ja podem analitzar els avantatges i inconvenients de fer ús d’aquest recurs.

                Serem optimistes i començarem pels avantatges:

  1. No cal instal·lar els programes, ni que te’ls tingui que instal·lar ningú. N’hi ha “on line” per fer quasi bé qualsevol cosa. S’evita ocupar disc dur, memòria, actualitzacions.
  2. Encara que tinguis un ordinador senzillet i amb un disc dur esquifit pots treballar´hi igualment.
  3. S’estalvia molta “pasta” en programari. Els programes, lliures, solen tenir restriccions, però deu ni do, la de coses que podem arribar a fer amb les modalitats lliures.
  4. Pots accedir als arxius i programes des de qualsevol lloc i des de qualsevol dispositiu. Únicament necessites una connexió a internet. Els arxius, si és el cas, es poden compartir amb facilitat.

I ara venen els inconvenients

  1. Manca de privacitat i de seguretat. Els arxius no estan al nostre disc dur ni al de l’empresa institució, entitat per la qual treballem. Evidentment això suposa que perdem el control sobre els mateixos. Mai podrem tenir la seguretat total de qui accedeix als arxius. Hem de ser conscients que hi ha una llei de protecció de dades a la qual ens devem. Ull, les fotografies, vídeos… també són dades personals i en treballant en contextos públics no les podem emmagatzemar en qualsevol servidor. Per tot això us faig la següent recomanació: Cureu-vos en salut. No “pengeu” mai al núvol, arxius ni imatges, que no siguin vostres. Cal diferenciar l’àmbit personal de l’àmbit públic. Utilitzeu els avantatges del núvol, únicament en l’ús de programari “on line”
  2. Necessitem sempre Internet. Si no tenim internet o hi ha problemes amb la xarxa: S’ha acabat el bròquil!. Sense internet no hi ha núvol.
  3. El núvol es pot volatilitzar i desaparèixer en sec per decisió del proveïdor. Realitzeu còpies i descarregueu els arxius pels quals tingueu una especial estima.

Fins aviat. Ah! i amb recursos pràctics!

PUBERTED (NRK TV)

Didàctics, desenfadats i divertits, clars i explícits, amb naturalitat i sense amagar res. Així són els 8 capítols de la sèrie Puberted del Programa Newton de la NRK TV pública de Noruega. La presentadora Line Jansrud ens va explicant de manera gràfica els canvis que succeeixen al cos de les noies i els nois durant la pubertat. Tal com s’avisa a l’inici de cada capítol els materials poden ferir la sensibilitat d’alguns pares. Si ets dels que creus que la sexualitat s’ha d’explicar als més joves amb voltes i tombs, cientificitat lingüística i metàfores de flors i abelles, més val que no utilitzis aquest material.

Segons l’ estudi de la OMS sobre los Estàndards de Educació per a Europa realitzat al 2010, Espanya i Portugal son els únics països en els que l’ assignatura de Educació sexual no es obligatòria. Podem seguir igual amb una elevada taxa d’embarassos no desitjats en l’adolescència o parlar de sexe amb naturalitat i sense tabús. En aquest cas us recomano la sèrie.

Aqui us deixo els links.

(Alguns capítols mostren la traducció amb subtítols. En altres ho haureu de configurar manualment.)acne-1606765__340

Episodi 1: Com s’inicia la pubertat.

Episodi 2: Els pits

Episodi 3: El penis

Episodi 4: El pel del cos

Episodi 5: El creixement del cos i els canvis de veu

Episodi 6: La vagina i la menstruació

Episodi 7: L’acne i la suor 

Episodi 8: El sexe i altres coses

 

 

APRENDICES VISUALES

“Aprendices Visuales” és una organització sense ànim de lucre que te com a objectiu posar eines a disposició d’infants amb autisme per a fer possible que puguin assolir el seu màxim potencial. Tenen el suport de la Fundació Orange i treballen en tres línies d’actuació: investigació, material visual i sensibilització social. Coleccion-Aprende_7x7_Aprendices-Visuales

L’aspecte més destacat que trobarem a la seva web és la possibilitat d’accedir, descarregar i compartir contes amb pictogrames disponibles en 2 coleccions: la col·lecció  “aprende” i la col·lecció “disfruta”. “José Aprende” el podem trobar com app disponible per a dispositius iPhone, iPad y Android.

Accés a vídeo aprendices visuales

“REAL TIME BOARD”

“Real Time board” és una pissarra digital “on line” i gratuïta que permet treballar en equip des de diferents ubicacions. Pots afegir text, pòsits, enllaços a Internet, imatges i vídeos que pots pujar des del teu equip i xatejar mentre treballes. És força útil per processos de participació, Brainstorming, presentacions, explicar plans i conceptes. Els alumnes poden fer i presentar treballs.

realtimeboard

Accés a la pàgina web

Accés a video de presentació

ADOLESCENTES. Lo que de verdad pensamos sobre ellos

Aquesta pàgina web dintre del projecte “Power for Youth” vol combatre els prejudicis socials sobre els adolescents. La pàgina ens apropa multitud d’històries d’èxit i esforç d’adolescents d’arreu del mon en multitud de camps: les arts, les ciències, la tecnologia, els esports, la solidaritat.
adolescent
La iniciativa és una  col·laboració d’ING y UNICEF que a través del programa Chances for Children estan convençuts que garantir l’accés  a l’educació  és la única forma de progressar que tenen milions de joves de joves de tot el món.

EL TANGRAM

El Tangram ésTangram un joc xinés molt antic que consisteix en formar una figura de silueta  a partir de set peces. Les peces que es diuen “Tans” són les següents: 5 triangles, 1 quadrat i un romboide. Educativament és molt interessant per treballar l’observació, la concentració i la capacitat espaial. Us adjunto diferents Tangrams “online” jugables que poden servir per a infants de diferents edats.

http://www.lagranepoca.com/tangram-jugar-online (per girar la peça es fa amb la rodeta del ratolí)

http://primerodecarlos.com/junio/tangram.swf

http://www.matemath.com/juegos1.php?cadena=1-3

Us poso també l’enllaç a dos tutorials per a poder construir un tangram

https://www.youtube.com/watch?v=7wWQWUWHr5U

https://www.youtube.com/watch?v=DOw7lo_ch4I

POWTOON

“Powtoon” és un recurs per a fer presentacions animades que poden ser força dinàmiques i divertides. És una eina força versàtil i quasi tant fàcil de treballar com el “power point”, amb la única diferència que si ens ho treballem els resultats poden ser espectaculars. El recurs, en les seves versions “Pro” i “Bussines” és de pagament . En la versió “Free” podem fer vídeos animats de fins a 5 minuts i  tenim 11 estils diferents de plantilles. No podem descarregar els nostres vídeos però si que els podem penjar al “You tube” i compartir-los a través d’enllaços. Podem triar els nostres fons, els gifs animats, les transicions, pujar les nostres imatges i música, gravar la nostra veu, escriure els nostres text amb diferents tipografies. En poc temps i podreu treure un gran partit. Us adjunto un enllaç al web i un altre a una presentació de prova d’aquest “blog” que vaig fer, aproximadament en una hora, sense tenir-ne ni idea.powToon

Accès a “Powtoon”

Accés a la presentació “Educar per a viure”